Вибір Редакції

Гагарка

гагарка -і; мн. рід. -рок, дат. -ркам; ж. Північна морська птиця сем. чістікових, завбільшки з невелику качку. * * * Гагаркаморская птах родини чістікових. Довжина 41-48 см. Гніздиться на прибережних скелях на півночі Атлантичного океану, утворюючи пташині базари. * * * ГАГАРКАГАГАРКА (Alca torda), морський птах сімейства чістікових ( см. чістікових), розміром із середню качку. Довжина 41-48 см; маса 520-900 г. Забарвлення оперення зверху темна, знизу біла. У гагарки плоский і високий дзьоб. На воді вона сидить високо, з дещо втягнутою в плечі шиєю і часто з піднесеним над водою хвостом. Гагарка поширена в помірних широтах Північної Атлантики як за європейськими, так і за американськими узбережжям і островам. Чисельність цих птахів невелика.

Гагарка гніздиться на скелястих островах і узбережжях на півночі Атлантики, Баренцева і Білого морів. Це обережна, мовчазний птах; намагається не утворювати великих скупчень. Часто гагарка гніздиться в суспільстві кайр на одних і тих же базарах, але іноді селиться окремими парами і групами в 5-7 пар в розсипах серед каменів. Єдине яйце гагарка відкладає в нішах або ущелинах скель на розсип камінців або обривків водоростей. Пташеня сходить на воду у віці близько трьох тижнів. Як і більшість інших чістікових, весь час, крім сезону розмноження, гагарки проводять в море.Харчується гагарка рибою (сельдевими), яку ловить, плаваючи за допомогою крил під водою. Гагарка - найближчий родич безкрилою гагарки ( см. безкрила гагара), повністю винищений в 1844 році.

Енциклопедичний словник. 2009.

arrow