Вибір Редакції

Гоацин

гоацінптіца загону зозулеподібні. Довжина близько 60 см; у пташенят на 1-м і 2-м пальцях крила - кігті, які допомагають при лазінні по гілках. Мешкає в Південній Америці. * * * ГОАЦІНГОАЦІН (opisthocomus hoazin), птиця сімейства гоацінових (Opisthocomidae). Єдиний вид сімейства, яке часто виділяють в окремий підряд гоацинів (Opisthocomi) загону курообразних. Деякі дослідники вважають гоацинів птахом загону кукушкоообразних.

гоацин - птиці досить стрункого додавання, розміром з ворону; довжина близько 60 см. Оперення буруватих тонів. Груди, нижня сторона шиї, горло і підборіддя жовтуваті. Бока голови позбавлені оперення і у самців в шлюбний час мають синє забарвлення. На голові хохол з великої кількості вузьких буро-жовтих пір'я. Крила великі, але слабкі, хвіст довгий. Кінці рульового пір'я (їх 10) жовтувато-охристого кольору. Лапи у гоацина сильні, дзьоб короткий, але потужний. У пташенят на першому і другому пальцях крила - кігті, які допомагають при лазінні по гілках. Маючи багато спільного з загоном курячих, гоацин схожий з деякими представниками загону зозуль. У гоацина, на відміну від більшості птахів, кіль грудини найкраще розвинений у задній частині. У нього великий, непомірно розвинений і дуже м'язистий зоб, який не вміщується на звичайному місці і відтісняє кіль грудини назад. Така будова кіля грудини пояснюється характером харчування цього птаха.

Гоацин їсть грубу і малопоживним їжу - жорсткі, просочені каучуковим соком листя тропічних рослин, головним чином орендних. Це зумовило сильне розвиток зоба. Зоб гоацина - свого роду додатковий шлунок, куди спочатку направляються листи і де починається не тільки механічна, а й хімічна їх обробка, тобто перетравлення.

гоацин населяють лісисту частину північного сходу Південної Америки: басейн Амазонки, Венесуелу, східну частину Колумбії. Вони селяться невеликими колоніями в 10-15 пар на берегах проток. Внаслідок слабкого розвитку грудної (літальної) мускулатури, літає гоацин погано. Найчастіше він просто ковзає на розпростертих крилах з вершини одного дерева до нижньої частини крони іншого дерева на протилежному боці протоки.

В гніздах, які влаштовуються зазвичай на великих чагарниках, буває по 2-3 білих з бурими плямами яйця, дуже схожих на яйця російських болотних курочок. Незабаром після вилуплення з яєць пташенята починають повзати, використовуючи для цього всі чотири кінцівки, вилазять з гнізда, чіпляючись за тонкі гілки кігтиками. Іноді пташенята звалюються при цьому в воду. Тоді вони незграбно пливуть до берега, при нагоді можуть навіть пірнати, і підіймаються потім на рідне їм дерево, користуючись лапами, крилами і навіть дзьобом.

Голос гоацина - різке своєрідне каркання і монотонне горловий бурмотіння. М'ясо має різкий затхлий запах. Тому європейські переселенці називали гоацина смердючої птахом. Назва "гоацин" сприйнято з мови ацтеків.

Енциклопедичний словник. 2009.

arrow