Вибір Редакції

Дроздові

Дроздова -их; мн. Сімейство птахів загону горобиних, до якого відносяться дрізд, чекан, горихвостка, соловей і ін. Дроздинь, -а, -е. Д-е гніздо. Д-ті яйця. * * * дроздовиесемейство птахів загону горобиних. Довжина 12-33 см. Понад 300 видів, поширені широко. До Дроздовим відносяться дрозди, кам'янки, карбівки, солов'ї, малинівки, горихвістки і ін. * * * ДРОЗДОВИЕДРОЗДОВИЕ (Turdidae), сімейство птахів загону горобиних ( см. Горобцеподібні ПТАХИ).

Дрібні і середньої величини птиці (довжина тіла 12-33 см). Самці, як правило, більші за самок. Забарвлення від яскравою і контрастною до скромної, протекційною. Дзьоб прямий, зі злегка вигнутим надклювьем і відкритими ніздрями. Хвіст прямий. Крила округлі, досить широкі. Тіло зазвичай кілька подовжене. Понад 300 видів. До Дроздовим відносяться дрозди ( см. Дроздов), кам'янки ( см. КАМ'ЯНКИ), карбівки ( см. чека), солов'ї ( см. СОЛОВ'Ї), зарянки ( см. зарянка), горихвістки ( см. горихвістка) і ін. Поширені широко, крім полярних областей, Новій Зеландії та деяких океанічних островів. У Росії мешкає понад 50 видів, 21 рід: зарянки, солов'ї, варакушкі, горихвістки, кам'янки, карбівки, дрозди та ін.

Живуть переважно в лісах, чагарниках, на обривах і в щілинах скель. Деякі види населяють відкриті ландшафти - тундри, пустелі, морські узбережжя.Осілий спосіб життя ведуть субтропічні і тропічні види, більшість же перелетни, здійснюють дальні щорічні міграції. Є кочують види. На міграціях і зимівниках тримаються поодинці і парами або утворюють величезні зграї. Харчуються переважно комахами, ягодами і насінням рослин.

Гнізда в'ють на деревах, землі, в дуплах, норах і щілинах скель. У кладці 2-6 яєць. Будує гніздо і насиджує кладку самка 12-15 днів. Вилупилися пташенят годують до вильоту обоє батьків. У деяких видів дві кладки в рік. Багато представників сімейства дроздових добре співають, а солов'ї вважаються кращими співаками серед співочих птахів.

Енциклопедичний словник. 2009.

arrow